Program kreativnih radionica za djecu i mlade “Rukopis iz Jelse”

Kreativno-istraživačka višednevna radionica za djecu osnovnoškolskog uzrasta kreće u terminu od 22.7. do 24.7. u prostoru JAB Hub-a (Jelsa 756) od 9:00h – 12:00h.

Prijave na radionicu: 
Email: jabiennial@gmail.com
Tel: 099 379 0484

Stručno vodstvo:
Zdenko Mikša
Domagoj Hmura

O radionici:
U ovoj besplatnoj, višednevnoj radionici djeca će naučiti osnove crtanja i izrade stripa sa strip crtačem, umjetnikom i likovnim pedagogom Zdenkom Mikšom, osmisliti vlastitog stripovskog junaka ili junakinju i izraditi svoj maštoviti strip inspiriran Jelsom i otočkim podnebljem. Što je sve potrebno za izradu stripa?  Kako iskoristiti svoju okolinu za inspiraciju i prikazati ju u crtežu? Na koji način se osmišljavaju likovi, priče i oblikuju u stripovskom stilu? Sve to i još više proći će kroz radionicu i osloboditi svoju maštu.

Također će se okušati u izradi cijanotipije, fotografske tehnike slikanja sa svjetlošću, koju vodi likovni pedagog, slikar i grafičar Domagoj Hmura. U procesu izrade cijanotipije, materijal (tekstil, papir) premazan fotosenzitivnom tekućinom služi kao podloga za postavljanje različitih biljaka, školjki ili predmeta, koji nakon izlaganja suncu ostavljaju otisak na modroj, osunčanoj podlozi. Uz šetnju pokraj mora i otkrivanje lokalne flore i faune, djeca će prirodu oko sebe iskoristiti za kreiranje vlastitog umjetničkog djela. Proces izrade je jednostavan, zabavan, a mogućnosti za kreativnost i zabavu su bezbrojne!

Na kraju radionice djeca će imati izrađene vlastite kreativne stripove i cijanotipije inspirirane otokom, Jelsom, lokalnim biljem i morem. 

Za radionicu je potrebna prijava, a broj sudionika ograničen je na 10.

Organizacija u koprodukciji s: LAB852, udruga Održivi otok, udruga Kružok.
Potpora: Ministarstvo kulture i medija RH, Općina Jelsa, TZ Jelsa

Kreativno-istraživačka višednevna radionica za mlade (teenagerska dob) započinje 25. 7. do 27.7. u prostoru JAB Hub-a (Jelsa 756) od 13:00h – 15:00h.

Prijave na radionicu: 
Email: jabiennial@gmail.com
Tel: 099 379 0484

Stručno vodstvo: 
Dejan Krstić (RS)

Pod stručnim vodstvom Dejana Krstića, psihologa i likovnog umjetnika, mladi i djeca teenagerske dobi (15 – 19 godina) imaju priliku izraditi vlastite korice za knjigu i okušati se u pisanju kreativnog eseja, primjeni tipografskih rješenja, osnovama programa Photoshop i fotografije.

Za radionicu pozivamo sudionike da ponesu mobitel i/ili laptop/tablet ukoliko imaju.

O radionici:
Knjiga: “C’mon C’mon books”

Radionica je sačinjena od više korakaka sa krajnjim ishodom dizajna korice za knjigu.
Za inspiraciju koristi se film “Cmon cmon”  (https://youtu.be/GjPleaVBoQI ). Film se u svojoj osnovi bavi preispitivanjem odnosa odraslih i djece, te poziva na introspekciju i analizu lvlastitog odnosa sa okolinom. Analizom narativa filma potiče se dijalog na temu spoznaje osjećaja i iskazvanja stavova prema bliskom okruženju. Kroz ova pitanja sudionici imaju priliku da povezati se sa svojim osjećajima, prepoznati ih i najvažnije, daju im na značaju kako kroz dijalog i spoznaju tako I kroz kreativni izraz. Naglasak se stavlja na trenutak ili period u životu koji je za njih bio od velikog značaja i ostavio utjecaj. Bio on lijep ili ne, proces bilježenja takvih trenutaka i misli bitan je i ima konstruktivne ishode.
U više faza radionice, polaznici će isprobati proces pisanja kreativnog eseja, fotografiranja okoline, te uobličavanje svog teksta i fotografije u korice za knjigu.

Na kraju radionice mladi polaznici imat će svoje korice za knjigu sa sadržajem koji su sami osmislili, na temu osjećaja, važnih životnih trenutaka i odnosa sa okolinom.

Za radionicu je potrebna prijava, a broj sudionika ograničen je na šest.

Organizacija u koprodukciji s: LAB852, udruga Održivi otok, udruga Kružok.
Potpora: Ministarstvo kulture i medija RH, Općina Jelsa, TZ Jelsa, EU program Culture Moves Europe

Leave a Reply